La fira del farro és una de les fires de les 3 F (fesol, farro i fajol) que es celebren a la comarca de la Garrotxa a principis d’any.

cartell

La fira del fesol a Santa Pau, la del farro a la Vall de Bianya i la del fajol a Batet.

Avui farem un passejada per la fira del farro de Vall de Bianya. És una fira petitona però amb moltes ganes de fer-se gran i molts encants i punts per fer-ho.

tricu-tricu

Podem trobar la fira i tot el que l’envolta a un sol punt, amb aparcament senyalitzat i preparat; si hi ha algún event que necessita movilitat, molt probablement trobareu en Tricu-tricu que us podrà portar, i sinó segur que farà que els nens estiguin una bona estona entretinguts… sinó ho han quedat amb els tractors que hi són perquè fan feina, una feina que veurem més endavant.

tractors

Només de començar ens ensenyen una pila carbonera, i com tallaven la llenya per poder-la fer.

pilacarbonera        Serrant

Tot seguit ja podem veure com espellonaven (treure la pallofa de l’espiga) el blat de moro antigament, és a dir, a mà i amb paciència.

IMG_3618  IMG_3655

Pila  IMG_3657

I com més endavant les màquines van ajudar a la feina, ja que es va inventar un sistema molt més ràpid i pràctic per fer-ho, això sí, compte amb els dits!!, els rodets no perdonen, per això utilitzaven un bastò per ajudar-se.

despellmaquina

També ens quedarem una bona estona observant (sobretot si anem amb nens) com les màquines separaven els grans de blat de moro de l’espigot (màquina d’engrunar). I com els homes feien rodar la màquina de forma continuada.

IMG_3613                IMG_3617

Un cop fet tot aquest procès ens mostren com del gra del blat de moro en fan la farina, el farro, sencillament molant-le, antigament ho feien als molins, a la Vall de Bianya encara se’n conserven uns quants, i més endavant, tal com podeu veure, amb la maquinària a casa.

farina

Un cop vist tot el procès, podreu tastar, si voleu, el farro!

Aquest any la fira, tot i el temps, ha sigut concurreguda, moltes cares anant i tornant, passejant al mig de les parades, fent un mos o un glop amb algunes d’elles, comprant a les parades noves o els productes típics de la nostra vall (com l’embotit de Can Dorca o el formatge de Mas Farró).

IMG_3641

També vam poder descobrir com es llaurava (amb la llaura plana) el camp amb un cavall, i com podia costar dominar l’animal!

rural

I per si els nens no en tenien prou, podien veure ponis, pollastres, gallines, xais i cabrits, pollets…

animals

Com a novetat d’aquest 2016 es va fer la primera trobada de Harley Davidson que cridaven molt l’atenció dels petits i dels grans.

Harley

I la festa s’animava amb la colla de’n Farrus Tremendus, el gegant de Bianya.

farrus

Al llarg de la fira també podreu trobar la venda de números, on si us toca, podreu disfrutar de Bianya al màxim, amb tots els col·laboradors que hi participen i regalen al guanyador, allò que els identifica, menjar, allotjament, sortides, activitats… I a Mas Llach estem orgullosos de col·laborar amb una habitació doble per un cap de setmana.

IMG_3680

En fi, ja sabeu, si voleu disfrutar del farro, l’any que ve esperem una nova edició, amb el cartell de’n Quim Domene, els tastets del sopar amb Pep Nogué

IMG_3653