St.Pere Despuig1

Sant Pere Despuig és l’esglèsia més pròxima a casa nostra – Mas Llach, i per tant, també la més especial per a nosaltres; per això és la primera de la que us volem parlar.

camí

St. Pere està a 2 minuts a peu des de casa, està al cim d’un puig (d’un turonet), i és una de les 7 parròquies o esglèsies romàniques que trobareu a la Vall de Bianya.

Mentre feu camí cap a l’esglèsia i, sobretot si aneu amb petits/es, podreu descobrir tresors d’un valor incalculable (vigileu butxaques i bosses… perquè la rentadora podria sortir-ne repercutida!! ^_^)

tresors   molsa

St. Pere Despuig (o del puig) apareix des del 964(s.X), i a la façana principal podem veure-hi mènsoles, que és una de les peces que més destaquen.

façana  Porta

L’any 1400 és l’any dels terratrèmols, i cau una part de la nau i s’ha de reconstruïr, aquí Mas Llach ja ho viu directament, ja que el nostre Mas es menciona des del 1200, som al s.XV i es creu que es reconstrueix tal i com era abans del terratrèmol.

A l’altar de St.Pere hi trobem 3 sants: St.Pere (al centre), Sta. Clara (a mà dreta nostra) i St.Desideri (a mà esquerra); les 3 imatges que tenim actualment no són les originals ja que hem de recordar que al 1936, amb la guerra civil les estàtues desapareixen o es cremen, i de moment, ningú en sap el destí final que van tenir.

3altar

A part d’aquests sants, també en trobem d’altres com: St.Isidre (a la dreta de l’entrada), St.Antoni del porquet…

St.Antoni           St.Isidre

St. Pere també té una pica baptismal força grossa, de pedra alçada, que encara ara s’utilitza si es fa algún bateig.

pica

St. Pere té dos ales al costat de l’altar petitones, i la nau, que també té un cor alçat, i des d’on es pot accedir al campanar (no es pot visitar).

campana

Des del cor també podem gaudir d’una vista de la planta de l’esglèsia i del rosetò de colors vius (si toca el sol) que entra dins l’esglèsia.

Rosetó1

 

La rectoria de St.Pere és gran, molt gran, i fa uns anys havia sigut utilitzada com a casa de colònies, aquest és un dels motius pels quals per la zona de Girona, St.Pere Despuig sona més. Actualment està en desús, i això queda reflexat en l’entorn i l’aspecte de la rectoria.

porta1     llum

Sigui com sigui, l’esglèsia de St.Pere és una excursió fàcil, ràpida, sencilla, per fer amb o sense mainada, deixar que ens toqui una miqueta l’aire, i moure les cames mentre descansem de les rutines diàries.


Es pot arribar amb cotxe fins a l’esglèsia, els cotxets també hi arriben bé.

L’esglèsia sol estar oberta el 3r diumenge de cada mes (ja que s’hi celebra missa), consultar horaris i dies si interessa veure la part interior de l’esglèsia.

Des de l’esglèsia comença el recorregut d’Itinerània: St.Pere Despuig – El pont de la Rovira.


Esperem que aquesta informació us sigui útil, i us animi a venir a descobrir tot el que Bianya us pot oferir.

Fins la pròxima.