Tardor 2016

tardor10

Hola,

A ple mes de novembre volem compartir amb vosaltres una de les estacions que més encant dóna a casa nostra i tot el nostre entorn: La Tardor!

tardor1 tardor2

Barreja de colors, olors, i temperatures, que et fan molt agradable menjar a fora al migdia amb l’escalforeta del sol, i t’animen a sopar al costat de la llar de foc, torrant el pa, les costelles o les castanyes al foc a terra de la nostra cuina…

tardor3 tardor4

Una estació que ens fa recollir fulles, però que ens alegra la vista amb les muntanyes plenes d’arbres sense fulles, o amb un munt de colors diferents…

tardor5 tardor6

A casa trobareu un entorn per caminar amb tot aquest rerafons, que ens conecta de nou en el nostre món, i que ens fa respirar una miqueta més a poc a poc per a poder tornar a connectar amb allò més escencial.

tardor7-1 tardor8 tardor9

Us atreviu a viure-ho en directe? Ara és el moment, i aquí és el lloc

Fins aviat!

La Font del Conill – Olot

 

Quan passejeu per Olot trobareu diversos elements que us poden cridar l’atenció: escultures, edificis, museus… i: les fonts.

A Olot hi han unes quantes fonts que poden agradar-vos, una d’aquestes fonts és: La Font del Conill.

conill1

 

Al capdamunt de la font hi ha l’escultura d’un conill. I aquest veu l’anar i venir de la gent del centre (ara dit nucli antic) des de l’any 1666.

conill5

Tal i com es pot observar a la pròpia font va ser restaurada l’any 1900, però conserva un cert estil barroc.                             conill2       conill4-2

La petita plaça on està situada la font és la plaça del conill, i és on podreu trobar, també, una de les cases emblemàtiques de la nostra ciutat: Casa Pujador de Josep Azemar Pont i al costat la casa Escubós de l’arquitecte Alfred Paluzie.

conill6

Aquí podeu trobar la fitxa de l’escultura feta per l’ajuntament d’Olot.

conill3

Esperem que aquesta informació us sigui útil!

Fins aviat!

 

 

 

 

 

 

Plaça Clarà – Olot

Hola,

L’entrada d’aquest mes tractarà sobre un dels parcs més especials per la ciutat d’Olot, parlarem de la Plaça Clarà o bé, tal i com l’anomenem la majoria d’olotins: el Parc Vell; Parc Vell perquè tenim, a una altra banda de la ciutat, el Parc Nou (on trobarem el museu dels Volcans), però d’aquest ja en parlarem en una altra ocasió.

1

El Parc Vell o la Plaça Clarà, si mireu el mapa turístic de la ciutat d’Olot, es troba a la part antiga de la ciutat d’Olot, no ben bé el que seria el centre, ja que allà hi trobareu la Plaça Major, però només cal dir-vos que és una plaça d’estil neoclàssic que es va dur a terme a mitjans del s.XIX, o sigui que ja veieu que tots els olotins i els visitants que venen des de fa més d’un segle, ja poden descansar una estoneta al mig o a les bores del parc.

5

És un parc de planta rectangular, i si som a les bores observareu que en 3 dels 4 costats les façanes dels edificis que veureu tenen porxos amb arcs de mig punt, la bora que falta hi ha la façana i l’entrada de l’Escola Pia d’Olot, per tant, tampoc desentona amb l’entorn, i els nens/es que estudien allà, tenen un parc al davant per descobrir, jugar, aprendre.

2

La plaça tè poc del concepte actual que tenim de plaça, per això la majoria en diem parc, ja que tot i que està a un nivell alçat, el terra no és asfaltat, tot i que des de fa uns anys es va fer de terra premsada, fins llavors era parc de terra, on podies (i encara pots) seure a l’ombra dels arbres que viuen i continuen creixent allà.

15

Perquè sí, si us hi passeu veureu els inmensos arbres que hi habiten i que fan que la ciutat sigui més verda, més càlida, són arbres que han anat creixent a poc a poc, però que, en el meu cas, almenys, recordem al mateix lloc, ara una mica més amples, una mica més alts… però que tenen aquell caràcter que la natura impregna a tot arreu.

16             4

No només hi ha arbres, just al centre del parc ens trobem amb una font neoclàssica, que des de fa un temps torna a funcionar, i que a la nit també està il·luminada amb llums de colors.

7       9

10       8

A una banda del parc i trobem l’escultura de Josep Clarà (d’aquí el nom de Plaça Clarà) anomenada: La Maternitat  del 1948 (hi podem veure una mare que té al seu fill entre els seus braços) aquest monument està en aquesta ubicació des de l’any 1953.

12    14

13

Si ens fixem en el que envolta el parc, el que el delimita a l’alçada veurem que hi ha unes balustrades també d’estil noucentista i a cada punt d’entrada (8 ) trobem a banda i banda d’escales i de pujades (des de l’última remodelació per poder-la fer accessible a tothom) un test a cada costat també d’estil noucentista.

17

És una visita que no us portarà molt de temps, podeu dedicar-hi una horeta, ja que és un parc petit, o una plaça gran, podeu anar a esmorzar-hi, mentre penseu a quin indret voleu anar d’Olot, si esteu visitant la ciutat.

11

Com a nota pràctica, a un dels costats de la plaça hi ha un parc infantil, amb tobogans i diferents jocs per a la mainada, si no fa molt de sol, també podeu aprofitar-ho ;p

El parc està a uns 15 minuts amb cotxe des de casa nostra us animem a venir a descobrir-l’ho amb tota la resta de natura que ens envolta.


Es pot accedir amb facilitat amb cotxets.

És un parc públic per tant, no s’ha de pagar cap tipus d’entrada, ni hi ha horaris.

Per les Festes del Tura (patrona d’Olot) és on es celebra la batalla de les flors, les carroses, donen 3 voltes a l’entorn del parc vell per tal que tothom pugui valorar quina és la millor.

El 18 d’octubre des de l’any 1314, per Sant Lluc (patrò dels pintors), hi trobareu la fira del dibuix on tots els artistes amb les seves obres es col·loquen sota els porxos envoltant el parc per tal que la gent les pugui veure, comprar, és una data imprescindible de la ciutat – no es canvia de dia, sempre es fa el 18 (caigui entre setmana o no), i també hi ha una fira ramadera que està ubicada en una altra zona de la ciutat.

Als volts de nadal és on els reis munten el seu campament, per tant, si ens visiteu al voltant de finals d’any i veniu amb nens/es ja sabeu on poden anar a deixar la carta als reis, val la pena la visita ja que realment, s’omple de màgia i colors.


Fins la propera!

 

Nou canal a youtube

Bon dia!

Estem molt contents d’anunciar-vos que a partir d’avui tenim canal a youtube de Mas Llach.

Allà podreu veure una miqueta del nostre món, entorn…. i del que podreu gaudir si ens veniu a veure.

 

Esperem que us agradi, i que us animi a venir a descobrir tot el que us podem oferir!

Si us agrada al que veieu al canal, us hi podeu subscriure ja que anirem penjant videos de diferents temàtiques perquè descobriu allò que podreu veure en directe si us animeu a venir.

Itinerànnia

Hola,

Tornem amb una nova entrada!

Aquest mes us parlarem d’una xarxa de camins que es diu Itinerànnia. I que us pot servir aquestes vacances per a poder fer alguna de les rutes que tenen marcades.

tript4

Per si no ho coneixeu, Itinerànnia uneix diversos camins i rutes de les comarques de l’Alt Empordà, el Ripollès i la Garrotxa, que estan degudament senyalitzades i adequades per a poder fer l’excursió o ruta tranquil·lament.

Són rutes de senderisme, i en podreu trobar de diferents dificultats i temps. Si us agrada caminar la seva pàgina web està plena de propostes i segurament, descobriments.

Pel que fa a la Vall de Bianya, tenim la sort que podem comptar, de moment, amb 6 rutes :

Ruta 1: Via Romana del Capsacosta.

trip1

Ruta 2: De l’hostal de la Vall del Bac a St.Andreu de Porreres passant per la Torre.

trip2

Ruta 3: De St.Pere Despuig al Pont de la Rovira passant pel Molí d’en Solà.

trip3

Ruta 4: De l’Hostalnou a Sta. Margarida de Bianya i tornada per la Torre de St. Pere.

trip04

I les més recents:

Ruta 5: La Talaia sobre la Via Annia.

Ruta 6: Itinerari de la via verda de la Vall de Bianya.

Com podeu veure hi ha una de les rutes (la 3a) que comença a St.Pere Despuig, o sigui a 2 minuts a peu de casa nostra, i una bona opció pels dies de calor que estem tinguent.

senyal

Itinerànnia també compte amb una aplicació per a mòvils, per poder-vos fer el recorregut al moment, depenent d’allà on estigueu.

Ja ho veieu a Vall de Bianya disfrutem amb la història que ens envolta, però també disfrutem del nostre entorn més proper a peu.

Us animeu a venir a descobrir-l’ho?

 

Sant Pere Despuig

St.Pere Despuig1

Sant Pere Despuig és l’esglèsia més pròxima a casa nostra – Mas Llach, i per tant, també la més especial per a nosaltres; per això és la primera de la que us volem parlar.

camí

St. Pere està a 2 minuts a peu des de casa, està al cim d’un puig (d’un turonet), i és una de les 7 parròquies o esglèsies romàniques que trobareu a la Vall de Bianya.

Mentre feu camí cap a l’esglèsia i, sobretot si aneu amb petits/es, podreu descobrir tresors d’un valor incalculable (vigileu butxaques i bosses… perquè la rentadora podria sortir-ne repercutida!! ^_^)

tresors   molsa

St. Pere Despuig (o del puig) apareix des del 964(s.X), i a la façana principal podem veure-hi mènsoles, que és una de les peces que més destaquen.

façana  Porta

L’any 1400 és l’any dels terratrèmols, i cau una part de la nau i s’ha de reconstruïr, aquí Mas Llach ja ho viu directament, ja que el nostre Mas es menciona des del 1200, som al s.XV i es creu que es reconstrueix tal i com era abans del terratrèmol.

A l’altar de St.Pere hi trobem 3 sants: St.Pere (al centre), Sta. Clara (a mà dreta nostra) i St.Desideri (a mà esquerra); les 3 imatges que tenim actualment no són les originals ja que hem de recordar que al 1936, amb la guerra civil les estàtues desapareixen o es cremen, i de moment, ningú en sap el destí final que van tenir.

3altar

A part d’aquests sants, també en trobem d’altres com: St.Isidre (a la dreta de l’entrada), St.Antoni del porquet…

St.Antoni           St.Isidre

St. Pere també té una pica baptismal força grossa, de pedra alçada, que encara ara s’utilitza si es fa algún bateig.

pica

St. Pere té dos ales al costat de l’altar petitones, i la nau, que també té un cor alçat, i des d’on es pot accedir al campanar (no es pot visitar).

campana

Des del cor també podem gaudir d’una vista de la planta de l’esglèsia i del rosetò de colors vius (si toca el sol) que entra dins l’esglèsia.

Rosetó1

 

La rectoria de St.Pere és gran, molt gran, i fa uns anys havia sigut utilitzada com a casa de colònies, aquest és un dels motius pels quals per la zona de Girona, St.Pere Despuig sona més. Actualment està en desús, i això queda reflexat en l’entorn i l’aspecte de la rectoria.

porta1     llum

Sigui com sigui, l’esglèsia de St.Pere és una excursió fàcil, ràpida, sencilla, per fer amb o sense mainada, deixar que ens toqui una miqueta l’aire, i moure les cames mentre descansem de les rutines diàries.


Es pot arribar amb cotxe fins a l’esglèsia, els cotxets també hi arriben bé.

L’esglèsia sol estar oberta el 3r diumenge de cada mes (ja que s’hi celebra missa), consultar horaris i dies si interessa veure la part interior de l’esglèsia.

Des de l’esglèsia comença el recorregut d’Itinerània: St.Pere Despuig – El pont de la Rovira.


Esperem que aquesta informació us sigui útil, i us animi a venir a descobrir tot el que Bianya us pot oferir.

Fins la pròxima.

Fira del farro

La fira del farro és una de les fires de les 3 F (fesol, farro i fajol) que es celebren a la comarca de la Garrotxa a principis d’any.

cartell

La fira del fesol a Santa Pau, la del farro a la Vall de Bianya i la del fajol a Batet.

Avui farem un passejada per la fira del farro de Vall de Bianya. És una fira petitona però amb moltes ganes de fer-se gran i molts encants i punts per fer-ho.

tricu-tricu

Podem trobar la fira i tot el que l’envolta a un sol punt, amb aparcament senyalitzat i preparat; si hi ha algún event que necessita movilitat, molt probablement trobareu en Tricu-tricu que us podrà portar, i sinó segur que farà que els nens estiguin una bona estona entretinguts… sinó ho han quedat amb els tractors que hi són perquè fan feina, una feina que veurem més endavant.

tractors

Només de començar ens ensenyen una pila carbonera, i com tallaven la llenya per poder-la fer.

pilacarbonera        Serrant

Tot seguit ja podem veure com espellonaven (treure la pallofa de l’espiga) el blat de moro antigament, és a dir, a mà i amb paciència.